2010. február 4., csütörtök

A kurkászás tudományos, csoportalapú rendszerezése

A kurkászás-kutatók számára a megfigyelések bőségét tárházát nyújtja a Szent Majom Erdő Szentély.

A kurkászás
az a tevékenység, amikor egy majom saját vagy társa szőrzetében élősködők, bolhák, apró rovarok után kutat, azokat mellső mancsaival kiszedi a szőrből-bőrből, majd miután elhelyezte saját szájában, lenyeli azokat. A kurkászás a majmoknál a legtöbb esetben csoportos tevékenység, ritkán figyelhetünk meg olyan példányt, amely saját magát kurkássza.

A tevékenység irányát illetően az adott majom lehet
kurkászó, ha ő végzi a kutatást,
kurkászott, ha az ő szőrzetében kutatnak,
illetve kurkászott kurkászó, amennyiben ő is kutat és benne is kutatnak.

Az egyszerű kurkászás
az a folyamat, amikor egy darab kurkászó végez alapos felderítést egy darab kurkászott testén. A tevékenységet kezdheti bármely testrésznél, de általában a fej vagy a hátsó a kiindulópont, ahonnan aztán szisztematikusan és alaposan végigböngészi a kurkászó a kurkászottat.
Az alapkurkászást sok esetben egy felületesebb utókurkászás követi, amikor a kurkászó nagyobb lépésekben halad, gyors mozdulatokkal átfésüli a kurkászott szőrzetét és sűrűbben váltogatja a kurkászandó testrészeket.

Az összetett vagy csoportkurkászásban
mindig kettőnél több példány vesz részt. Ilyenkor általában két kurkászó dolgozik egy kurkászott (terminus technikus-szal élve: duplánkurkászott) bundájának megtisztításán.

Az összetett kurkászás egyik változata az ún. váltott kurkászás,
amikor a három fős csoportból hirtelen kiválik a duplánkurkászott példány, és az egyik kurkászó, munka nélkül maradva, hirtelen a másik kurkászó bundájába kap és őt kezdi kurkászni.

Az összetett kurkászás lehet nyílt soros kurkászás,
amikor az első példány kurkássza a másodikat, a második pedig a harmadikat. Ez esetben az első példány kurkászó, a középső kurkászott kurkászó, míg a harmadik kurkászott. A résztvevő állatok száma elméletben a végtelenségig, gyakorlatban az adott populáció egyedszámáig növelhető.

Zárt soros kurkászás
esetén az első kurkászó a másodikon, a második a harmadikon, a harmadik pedig az elsőn végzi a kutatási tevékenységet. Ilyenkor a csoport minden tagja kurkászott kurkászóvá válik. A résztvevők száma ez esetben is a már fent leírtak szerint növekedhet.

Mivel a majmok csapatban élnek, és a csoportok között sokszor támad nézeteltérés a territórium kérdésében, a kutatóknak még nem sikerült megfigyelniük egy Júdás-kurkászást sem. Az az eset, amikor egy A csoportból származó példány egy B csoportból származóval létesít kurkászókapcsolatot, eleddig csak elméletben létezik.

A majmok számát tekintve az egyszerű kurkászás esetében kurkászó duóról, míg a soros kurkászás esetében leggyakrabban kurkászó trióról beszélhetünk.

Ágas kurkászás
esetén mindig van legalább egy duplánkurkászott példány, akinek kurkászóin aztán más példányok bogarásznak (egyedül vagy többedmagukkal), és mivel minden példány potenciális kurkászó, kurkászott vagy duplánkurkászott, a csoport létszáma újfent egyre növelhető.

Osztott csoportos kurkászás
esete akkor forog fenn, ha kettő vagy több kurkászó duó vagy trió egymás közvetlen közelében végzi a tevékenységet, anélkül, hogy a csoportok között bármiféle fizikai kontaktus létrejönne.

A Sacred Monkey Forest Sanctuary területén végzett kutatásaim alkalmával szerencsém volt megfigyelni egy érdekes jelenséget, a kurkaszopást.
Ebben mindig egy anyamajom, annak csecsemője és egy harmadik példány vesz részt. A kurkászó harmadik a kismajmon végzi a tevékenységet, amely ezáltal szopó és kurkászott egyszerre, míg az anyamajmot szopott, de nem kurkászott példányként definiálhatjuk.

(10-01-05)


3 megjegyzés:

  1. Világszerte több millióan vonultak utcára, amikor dr. Ghenezia Eidichaos közzétette a majmok kurkászásáról szóló tanulmányát. Szentpétervártól Johannesburgig, Wellingtontól Mexikóvárosig az emberek elégedetlenségét az váltotta ki, hogy, szerintük, a dokumentropológusnő az orrturkálásról, mint a teremtés koronájának legszörnyűbb szokásáról írt burkoltan. Ezért bizonyítékot követelnek: VIDEÓT, ennyi szerepel a transzparenseken. Ugyanis a Last Secrets of Denpasar megszellőztette, hogy Octopetrus, akit dr. Eidichaos alkalmi szeretőjének titulál, felvételt készített az ominózus kurkászáselmélet megszületéséről. A lap informátora egy krétai kurtizán, aki azt állította, az „operatőr” egyik intim együttlétük alatt vallott neki. Szemtanúk azonban azt mondják, hogy a férfi Sougia tengerpartján rohangált fel-alá, illuminált állapotban azt üvöltve: Én forgattam, én forgattam. Az Oscar-átadás próbájának előestéjén Octopetrus az LSD minden állítását cáfolta. Az elmélettel kapcsolatban ő is csatlakozott a milliós tömeghez. Ennyit mondott: VIDEÓT.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. dr. Ghenezia Eidichaos válasza:

    http://80evalatt.blogspot.com/2010/03/dr-ghenezia-eidichaos-valasza.html

    VálaszTörlés