2010. június 6., vasárnap

A megkínzott Tornádó

Az április 23-i, pénteki KKL után egészen április 27-ig, következő hét keddig Jakartában maradtunk és egyengettük a Project dolgait hármasban, Tünde, Ade és én. Kedd este vonattal jöttünk vissza Bandungba. Olyan fáradtak voltunk, hogy a bő négy órás út egy szempillantásnak tűnt csupán, pont annyi időnek, amíg behunyom a szemem, kicsit pihentetem és utána kinyitom. Mindhárman ájultan aludtuk végig az utat. Az állomásról angkottal mentünk a Buah Batu-ra. Én is, mert múlt hét csütörtökön este Tünde Tornádóval ment haza tőlem, és mivel én másnap KKL-re mentem, a motor Tündénél maradt és kedd este a Jl. Wartawan beli kost udvarán várt rám. Megérkezve Tünde kihozta a szobájából a kulcsot, elbúcsúztunk egymástól és indultam volna haza, ha a motor beindult volna. A kulcs azonban ide-oda forgott a zárban anélkül, hogy a gép egyetlen nyikkanást hallatott volna.  Próbálkoztam, próbálkoztam, vizsgálgattuk a zárat, persze eredménytelenül, mert a sötétben csak annyit láttunk, hogy a kulcslyuk foglalata kicsit kiugrott a helyéről. Yuni is kijött a probléma láttán, és végül elárulta, hogy valamelyik nap Afa, a kisebbik fia, játék közben véletlenül felborította Tornádót. Valószínűleg az ütés ártott meg a zárnak. Nem örültem a hírnek, és főleg a ténynek, hogy nem tudok hazamenni. A felborítással egyébként nem lett volna gond, persze dühítő kicsit, de hát Istenem, van ilyen, gyerekek, játszanak ... első gondolatommal még örültem is, hogy Afa szerencsésen megúszta és nem a gyerekre dőlt rá a motor. Csak azt nem értettem, hogy ha felborult balra (mert Yuni ezt mondta), akkor miért a jobb oldalon lévő indítózár ment tropára ...
Nem volt mit tenni, késő este már egyetlen bengkel sem volt nyitva, így Tünde kölcsönkérte Yuni egyik motorját és hazavitt vele. Az a szegény pára is beteg volt, küszködött és köhögött alattunk, hiába húzta Tünde a gázt, csak nem ment. Alig jutottunk vele hazáig.

Másnap, szerda délután, Ade felvett otthon és újra lementünk a Buah Batu-ra. Tornádót eltoltuk a legközelebbi bengkelig, ahol a szerelő nekiállt bütykölni. Először azt mondta, hogy a motorjában tört el valami, talán túl sokat állt a tűző napon, az megárthat a gépnek. Lehet, hogy attól ment tönkre. De miután megvizsgálta a motort, nem talált semmi rendellenességet. Ezután szétszedte az indítózárat, és kiderült, hogy az abban lévő kis henger, ami a kulcs elfordításával beindítja a motort, na, az tört konkrétan két darabra. Ezt látva már nem volt kétség. Lehet, hogy Afa valóban felborította a motort, de a zárnak nem az tett be. Valaki feszegette az indítózárat, ráadásul olyan erővel, hogy az elnyúzott kis henger kettétört. Bár a zár már nem az eredeti volt, a szerelő azt mondta, hogy ez is régi, de nem annyira, hogy csak úgy magától eltörjön. Tornádót megerőszakolták!
Két lehetőség volt. Vagy megragasztjuk a hengert, vagy kicseréljük az egész zárat. Előbbi azt a veszélyt rejtette magába, hogy nem lesz tartós a dolog, és megint eltörik majd a henger, most már akár magától is. Így a teljes cserét választottam, ami 50.000 rúpiába került a szerelési díjjal együtt. Egyébként büszkén hallgattam, amikor a szerelő kifejezte elismerését, hogy a maga 15 évéhez képest Tornádó még mindig milyen fitt és erős. Megint bebizonyosodott, hogy jó vétel volt ez a motor (habár kétütemű és füstöl, mint állat) és leginkább az nyert újra bizonyosságot, hogy a Sanjaya Motor egy tisztességes motorszalon, ahol nem verik át még az idióta, dilettáns bulékat sem.

Visszatérve a kostba Yuni nagyon rendesen felajánlotta, hogy kifizeti a motorjavítás díját, mert Afa okozta a kárt, de én nem fogadtam el. Biztos voltam benne, hogy nem a felborulás miatt ment tönkre a zár, hanem valaki feszegette, azt azonban nem lehetett megmondani, hogy ki volt a tettes.
Lehet, hogy egy tolvaj próbálkozott, bár ez esetben megint büszke lehetek, hogy a Yuni udvarán álló 3-4 motor közül pont Tornádót választották ki ellopásra. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ha már tönkretették a zárat, akkor miért nem vitték el a motort. Ennek biztos van valami magyarázata, amit én, aki számára ismeretlen a motorlopás eme módszere, nem tudhatok.
Látva és hallva a nagy felfordulást, Rene is megtoldotta a dolgot egy információval: az elmúlt 5 nap alatt Tornádó nem volt végig az udvarban! Na, ez viszont felettébb furcsa! Tünde csütörtök este hazajött vele, de aztán pénteken és szombaton már nem használta. Utána Jakartába utazott, a motor kulcsát pedig a szobájában hagyta. Szoba értelemszerűen kulcsra zárva. Legálisan senki nem használhatta Tornádót. Akkor hogy lehetséges, hogy nem volt végig az udvarban? Ha ez igaz, akkor nem csoda, hogy tönkrement a zár, hiszen ez esetben a motort nem rendeltetésszerűen, nem rendeltetésszerű eszközzel indították be. Ha tolvaj volt az illető, akkor Tornádó nyilván nem került volna vissza az udvarba. De akkor ki vihette el úgy, hogy aztán vissza is hozta?
Gyanúnk hamar Yuni férjére terelődött. Elnézést, nem tudom a nevét, mindig csak úgy emlegetjük: a férj, a hapsi. Kezdetben nem lakott a házban, valamikor év elején jelenhetett meg és beköltözött. Azt tudni kell, hogy Yuni a második felesége, addig talán az elsőnél lakott vagy ki tudja hol, a lényeg, hogy most Yuni házában lakik. Morcos, bigott alak, senkit nem kedvel és őt sem kedveli senki. Yuni sem. Ez látszik. Ő volt az egyetlen a házban, akiről el tudtuk képzelni, hogy illetéktelen motorhasználattal szórakoztatja magát. Az eset egyébként nem egyedülálló. Amikor Rene korábban hosszabb időre elutazott, a motorja kulcsát a kostban hagyta, azzal a kitétellel, hogy csak Tünde, Sausia és Yuni használhatja a motort. Ennek ellenére az automata Yamaha ritkán volt az udvaron, Tündének nem egyszer kellett lemondania a motorozásról, mert valaki megelőzte. Mindeközben gyanúsan kiugrott az indítózár a helyéről, hasonlóan Tornádóéhoz, annyi különbséggel, hogy a Yamaha ettől még beindult. Emlékszem, hogy Tündének el kellett vinnie a bengkelbe, mielőtt Rene hazajön, mert mégsem adhatta vissza a motort törötten. Mindezek a tények akkor persze nem voltak nagyon gyanúsak, nem állt össze a kép, Tünde kicsit furcsállta ugyan a dolgot, de aztán elfelejtettük az egészet. Tornádó megkínzásával új tények illeszkedtek a történetbe, és végül kimondtuk az ítéletet: biztos a háziasszony férjének keze van a dologban.
Csak az nem értem, hogy amikor Yuninak van két motorja is, ez a hapsi miért teszi tönkre másokét?

(10-04-28)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése