2010. március 1., hétfő

Munkában a Ten Concerts Band

A TCB megalapítása után az együttes koncepciója állandóan változott.
Ezen a hétfőn Tündével hatalmas esőben felküzdöttük magunkat a Dagóra az Erlasba. Balin hozzászoktunk a változatos helyszínekhez, és Tünde hazaérkezése után már túl sok időt töltött a szobája magányában, így elhatároztuk, hogy kimozdulunk és beülünk egy kellemes pub-ba, ahol lehet sört inni, és beszélgetni, tervezgetni. Miután bokáig érő vízben és sűrű esőfüggönyön keresztül megérkeztünk az Erlasba, a felhőszakadás természetesen elállt, és mi éreztük, ahogy az égiek mind rajtunk röhögnek. Az Erlasban aztán valóban beszélgettünk, először a Balin és az utána történtekről és aztán újra terítékre került a még Lombokon született musical-ötlet. Akkor még nem tudtuk, mekkorára fogja kinőni magát, még kicsiben gondolkodtunk, de éreztük, hogy lassan el kell kezdeni komolyan foglalkozni a megvalósításával.

Később megérkezett Ade, teljesen felvillanyozva, mert egy ismerőse említett neki egy japán zenei fesztivált, ahol mindenféle zenei stílus felléphet. Ez beindította a kis fantáziáját, és kitalálta, hogy a TCB felléphetne ott, mint igazán új szín a palettán. A fő attrakció az lenne, hogy Tünde és én színházi elemeket alkalmazva, de új dalok és zene segítségével előadunk valami történetet, amihez a zenészek, mármint a fiúk, háttérzenét játszanak. Valami ilyesmit magyarázott. Mondtuk, hogy ez nagyszerű, mert ez majdnem ugyanaz, mint a mi egyik ötletünk, hogy a kiválasztott dalokat egy történet vonalára fűzzük fel. Az este aztán Abang, Dey és Lenny társaságában gitáros éneklésbe fordult, de a japán fesztivál ötlete és reménye elindította az "Ilma és Tünde"-akciót.

Később kiderült, hogy az említett japán csoda egy hatalmas nemzetközi zenei fesztivál, ahová nincs sok esélye kijutni egy felerészben (mármint Tünde és az én részemről) teljesen dilettáns hobbiegyüttesnek. Ennek ellenére Tündével elkezdtünk dolgozni a színházas koncert ötletén. A "Csongor és Tünde"-sztorit akartuk átírni úgy, hogy a magyar popdalok beleilleszthetők legyenek, és hogy az egész történet Tünde és Ilma szemszögéből legyen bemutatva.
Szerdán egy másik pub-ba húzódtunk be, ahol szintén utolért minket az eső, és egyik asztaltól a másikig rohangásztunk, mert egy idő után mindenhol elkezdett csöpögni a tetőről a víz. A Csongor vagyis Ilma és Tünde koncepcióról hamarosan kiderült, hogy nem is olyan egyszerű. Nem tudtuk leszedni a netről a dráma teljes szövegét, csak mindenféle összefoglalásokat találtunk. Ezekből az vált világossá, hogy a történet dramatikailag érthetetlen, Vörösmarty tuti máshol járt, amikor összedobta ...
A hét végére aztán lemondtunk a Csongor átírásáról, és visszatértünk az eredeti verzióhoz, hogy egy új történetet állítunk össze a dalok alapján. Ez sem ment túl könnyen, mert hiányzott belőle az ÖTLET! Ez főleg Tündét zavarta. Nekem megfelelt volna egy buta kis love-sztori a dalokból, főleg egy olyan együttesnek, ami deklaráltan nem veszi komolyan magát. De hát Tünde már csak ilyen! Semmire sem tud csak fele energiát fordítani! Vagy teljes gőzzel és profin, vagy sehogy! :)

Mindeközben a szerdai próbán megismerkedtünk Ademuirral, aki basszusgitáros, és miután hallott minket énekelni nagyon diplomatikusan azt mondta, hogy érdekes, egyéni szín vagyunk a zenei élet palettáján! :) Ekkor még mindig terítéken volt a japán fesztivál, és a fiúk nagyon azt erőltették, hogy legyenek saját dalaink (is). Mi ezt nem nagyon akartuk, mert úgy éreztük, hogy elég lefordítani és megtanulni a már meglévő magyar slágereket, nem akarunk még teljesen új (ki tudja, mennyire jó) dalokkal is szenvedni. Persze nem lehetett egyértelműen letörni dalszerzői ambícióikat, így kitaláltuk azt az áthidaló megoldást, hogy a kialakítandó történetbe írhatnak egy-két dalt azokra a helyekre, amelyekre nem találunk dramatikailag megfelelő magyar slágert. Mindezen nagy tervekből aztán alig valósult meg valami, de akkor még lelkesek és bohók voltunk, hiszen tudtuk, hogy "Indonéziában semmi sem biztos, de minden lehetséges!" ...

A fiúk közben megszervezték az első fellépésünket a következő hétre, hát elő kellett rukkolni valamivel. Végül két dal készült el a megfelelő körítéssel, ekkor még eredeti magyar szöveggel. Ezt a későbbiekben lesz szerencsétek megtekinteni!

(10-02-08 / 10-02-12)


1 megjegyzés: