2009. október 20., kedd

Sambasunda

Vasárnap este már kellett egy kis kikapcsolódás, ezért elmentünk a Paris van Java nevű shopping mal-ba (pláza), ahol két napig a Bambu Nusantara 3 World Music Festival hangjait élvezhette a közönség.
Őszintén szólva én először utáltam az egészet, mert már induláskor úgy éreztem magam, mint akit agyonvertek. Ibu Yuni (Tünde házinénije, aki egy harmincas, nagyon nyitott, laza nőci két kisfiúval) elvitt minket kocsival, és ahogy próbáltam a térképen követni az utunkat csak az vált világossá, hogy nagyon messzire megyünk és nem tudom, hogyan tudok majd angkottal hazajutni. Szerencsére nem volt túl nagy a tömeg, de húzta a vállamat a hátizsák és a laptop-táska (mert persze nálam volt a kamera, a laptop, a MyBook, meg a kisnyúl füle is), az a kevés ember is le-föl járkált, állandóan meg-meglökve, hogy úgy éreztem, mindjárt kitépem a hajamat vagy legalább az övékét. Aztán két szám között oszlott a tömeg, le tudtunk ülni a legelső sorba, megérkeztek Tünde lakótársai is és kezdett elmúlni a duzzogás.

A Bambu Nusantara egy nemzetközi bambusz-hangszer fesztivál, amely felvonultatja az Indonézia különböző területein használt hagyományos bambusz hangszereket, legyenek azok fúvósok, ütősök vagy rázogatósok, mint például a Jáván és Balin használt angklung. Az angklungon három vastagabb üreges bambuszcső lóg egy kereten úgy, hogy a keretet rázva a csövek egymáshoz vagy a kerethez ütődve adnak hangot. A hangszer mérete 30 centitől az egy méterig terjed, és a nagysága határozza meg a hangmagasságát (a nagyobb a mélyebb). Nem vagyok egy zenetudós, ennyit sikerült megértenem.
A hangszert az "Angklung 200" előadásában hallgathattuk meg. Az "Angklung 200", mint neve is sejteti, egy kétszáz főből álló zene - és énekkar. Először azt hittük, hogy csak viccelnek. Erre a színpadra aztán fel nem fér kétszáz ember! De a fellépők csak jöttek és jöttek. Először egyenruhás kisiskolások, akikkel már rögtön megtelt a színpad, aztán húszas éveikben járó fiatalok színes batikblúzokban, majd két állvánnyi angklung. A hangszereit mindenki a kezében tartotta három vagy négy angklungot fejenként. Amikor a fél órás bevonulás után már dugig volt a színpad, még befutott két sornyi szereplő és az egész jelenetet megkoronázandó, a végén becipeltek hátra egy nagybőgőt. Már vártuk, mikor bukkannak fel egy zongorával és mögötte egy egész szimfonikus zenekarral, hogy elhelyezzék őket a színpadon!
Ha kicsit le is lógva a színpad két oldalán, valahogy felfért a kétszáz ember és sok száz angklung, majd felcsendült a zene és az ének, a gyerekek száján megjelent a mosoly és a kétszáz ember önfeledten mozgott egyszerre a zene ritmusára a színpadon.
Utána következett a Sambasunda nevű együttes, akikkel Tünde lakótársai is felléptek egy-egy szám erejéig, hogy megsegítsék a nemtom melyik természeti katasztrófa áldozatait. A dél-afrikai B.T. saját szöveget reppelt a mexikói Daniel gitárjátéka, az együttes bule vendégfuvolása (sajnos a nevét elfelejtettem) és a Sambasunda zenei kísérete alá. Agida Bruneiből egy népdalt énekelt, amelynek dallamára három kecses táncosnő lejtett hagyományos táncot.
Mi persze lelkesen tapsoltunk és éljeneztünk, majd átadtuk magunkat a Sambasunda jótékony hatásának. A mi kategóriáink szerint világzenét játszanak, hagyományos szunda dallamokat és hangszereket modern zenei elemekkel és hangszerekkel keverve. Egy gyönyörű énekesnő csodákat művelt a hangjával és a testével, míg a zenészek fülig érő szájjal játszottak. A zenélés öröme hamar átragadt ránk is, nem tudtuk már ki a zenész és ki a hallgató, mert mindenki egy ritmusra dőlt balra ... jobbra ... balra ... jobbra ... a ráadás számnál pedig már mindenki a színpadon táncolt! Ekkor már engem sem érdekelt, hány óra van, jár-e még az angkot és egyáltalán, hogy jutok haza, csak örültem a szívünk és a zene váratlan találkozásának egy nyugat-jávai shopping center szabadtéri színpadán!


(09-10-18)

2 megjegyzés:

  1. és Rimu füle hol maradt? :-)

    VálaszTörlés
  2. Erős földrengés rázta meg szombaton Indonézia keleti részét, Maluku körzetét. A hatóságok a 7,3-as erősségű földmozgás után cunamiriadót rendeltek el.

    A helyi idő szerint késő éjszaka történt földrengés epicentruma Saumlaki várostól 209 kilométerre északnyugatra volt, 165 kilométer mélységben.

    VálaszTörlés