2009. november 17., kedd

A Gedung Sate és a Monumen

Az 1920-as évek elején a hollandok azt tervezték, hogy gyarmatuk kormányzati szerveit áthelyezik Bataviából Bandungba, hogy ez utóbbi legyen a Holland Indiák új fővárosa.
A Gedung Sate tehát eredetileg a gyarmat parlamentjének épült J. Gerber tervei szerint. A holland negyedtől északra bővítették tovább a várost és itt akartak létrehozni egy kormányzati negyedet. Egy 2,5 km hosszú sugárutat terveztek, amelynek déli végén a Gedung Sate, míg északi végén egy grandiózus emlékmű állt volna, hogy azon túl a mitikus Tangkuban Perahu koporsó alakú tömbje zárja le a látóhatárt. Az út két oldalán sorakoztak volna a különböző hivatalok épületei. Az 1930-as évek gazdasági válsága miatt abbahagyták a nagyszabású tervek megvalósítását. A Gedung Sate ugyan felépült, de végül nem a holland gyarmat parlamentje lett, hanem Nyugat-Jáva Tartomány Kormányzói palotája.
Bent éppen egy rendezvényt tartottak ez egyik teremben, de mi ennek ellenére felmehettünk a torony alatti múzeumba és magába a toronyba is. A múzeum Bandung történetét mutatja be röviden, illetve Nyugat-Jáva szundanéz kultúrájának és jellegzetes ásványkincseinek kiállítását tekintheti meg a látogató. A toronyban egy kellemes kávézó fogadott és a Bandungot körülölelő hegyek körpanorámás verziója. Már dél felé járt az idő, a reggeli köd és pára rég eloszlott, és a több mint kétezer méteres hegyvonulatok sziluettje teljes pompájában rajzolódott az égboltra.
A tervezett sugárút helyén ma egy hosszú park áll, amely a Monumen felé vezeti a látogató tekintetét. A Monumen teljes neve: "Monumen Perjuangan Rakyat Jawa Barat", és a nyugat-jávai nép küzdelmeinek állít örök emléket. Többek között a gyarmatosítók ellen vívott csatáknak is, szóval nem hiszem, hogy ez ugyanaz az emlékmű lenne, amely a század elején a hollandok városépítészeti tervében szerepelt.


(09-11-14)


2 megjegyzés:

  1. ez az épület gyönyörű... nincs rá jobb, más szó... beleszerettem, látni akarom!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Hát, erre mit mondjak? Gyere, és jól megmutatom! :)

    VálaszTörlés