2009. november 17., kedd

Bandung "0" kilóméterkő

1808 és 1811 között H. W. Daendels volt Holland India kormányzója, akinek egyik feladata Jáva angolok elleni védelmének megerősítése volt. A terv szerint katonai bázisokat létesítettek volna Batavia (Jakarta) és Cirebon között, és ezeket egy út kötötte volna össze az ellátást és utánpótlást biztosítandó. De ez az északi tengerparti útvonal mocsarasnak bizonyult, így az utat délebbre, a priangan felföldön keresztül építették meg.
A Nagy Postaút (De Groote Postweg) végül egy egész Jávát kelet-nyugati irányban átszelő főútvonal lett, amely Anyertől Panarukanig húzódik. Az akkori Bandungtól 11 mérföldre északra épült, de Daendels felszólítása megindította a büszke prianganok szívét, akik áttelepítették városközpontjukat a postaútra.

A "0" kilóméterkő mellett álló emléktábla tanúsága szerint, 1810-ben a Cikapundung folyó felett átívelő híd avatásakor Daendels és az indonéz városatya, II. Bupati Wiranatakusumah, átsétáltak a hídon, majd Daendels a túloldalon leszúrt egy pálcát a földbe és így szólt:

"Gondoskodjatok róla, hogy visszatérve ezen a helyen egy új várost találjak!"

Ezen felbuzdulva a pálca helyére felállították a "0" kilóméterkövet, Bupati Wiranatakusumah pedig felépítette az Alun-Alunt, a város főterét, a Cikapundung nyugati partján. Ennek közelében eredetileg két szent forrás volt, amelyek a legenda szerint egy ősi istennő, Nyi Kentring Manik, védelmét élvezték. Ez biztosan jó óment jelentett!
A Bandung "0" kilóméterkő tehát nem az út kezdetét jelzi, hiszen az a sziget nyugati végéből, Anyer (Banten tartomány) városából indult, hanem inkább a mai Bandung születésének sajátos emlékműve.



 A Bandung "0" kilóméterkő


(09-11-14)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése