2010. január 30., szombat

Ekonomi User Guide

Az előbbi történet tanulsága a következő:

Ha Indonéziában hosszú távú ekonomi vonaton akarsz utazni, próbálj meg a következő pontok szerint eljárni, hogy növeld annak esélyét, hogy ülve tölthesd a 10-12 órás utat.
  1. Mindig időben, legalább egy órával a vonat indulása előtt érj ki az állomásra, hogy legyen időd jó startpozíciót szerezni és lélekben felkészülni a csatára.

  2. A pénztárnál vegyél egy ekonomi jegyet a kívánt desztinációba.


  3. Ne próbálj meg helyjegyet venni, vagy akár csak helyjegy után érdeklődni, mert úgyis azt mondják, hogy nincs, és ezzel csak feltartod a sort.


  4. Viszont kérdezd meg, hogy a te állomásodról indul-e a vonat.

    A)
    Ha igen, akkor örvendj, mert így csak gyorsnak és eléggé pofátlannak kell lenned, de nagy eséllyel lesz helyed. (Nekünk is ez volt a szerencsénk első ekonomi utunk során Yogyából Bandungba, amikor pont a szerelvényhez kapcsolandó üres kocsik mellett álltunk meg.)

    B)
    Ha nem, akkor kérdezd meg, honnan érkezik a vonat, előreláthatólag hány órakor és melyik vágányra.


  5. Ne kérdezd meg, hogy vajon tele lesz-e, mert úgyis azt mondják, hogy igen, és attól csak idegesebb és kétségbe esettebb leszel.


  6. Kérdezd meg viszont, hogy a vonat mely részén lesz az étkezőkocsi. Ezt megteheted a pénztárban, vagy az egyenruhás peronőröknél. Semmi esetre se kérdezz utastól, mert az valószínűleg még azt sem tudja, hogy az ő úticélján kívül hol áll meg a vonat. (Mi ezt a hibát követtük el Péterrel Yogyából hazafelé, és meg is lett a böjtje.) Nagy valószínűséggel a pénztáros és a peronőr sem fogja tudni, hova kapcsolják az étkezőkocsit, de te ne csüggedj! Ha a vonat érkezésekor már az egész állomás tud úticélodról és az étkezőkocsi iránti olthatatlan vágyadról, az neked csak előnyödre szolgálhat.


  7. Ezután nyugodtan ebédelhetsz, vacsorázhatsz, kávézhatsz, cigizhetsz, mert a vonat érkezéséig úgysem történik már semmi. Azért ajánlom az egy órával korábbi kiérkezést, mert az egész művelet így is elég stresszes, nem kell azt még egy késői megérkezéssel és kapkodással is fűszerezni. A plussz fél óra pont elég arra, hogy terepszemle és felderítés után megnyugodj, és a kellő pillanatban hidegvérrel és könyörtelenül nyomulj föl a vonatra akár gyerekek és nők előtt is.


  8. Nincs udvariasság, előreengedés vagy felsegítés, itt kegyetlen farkastörvények uralkodnak!

    "Ülni vagy meghalni!" - ezt sose feledd!

  9. Miután barátságot kötöttél a genius locí-val és az akciónak a "Zen" fedőnevet adtad, hallgass a megérzésedre, és válassz ki egy helyet a peron hosszában valahol. Ezt elég akkor megtenned, amikor már a hangosbemondó hirdeti a vonat érkezését és te látod annak fényeit. Az indonéz nem túl agilis, csak az utolsó pillanatban fog megmozdulni.


  10. Ha többen vagytok, nyilvánvalóan több pozícióból érdemes indulni, ezt gondolom senkinek nem kell magyaráznom!


  11. Amikor begördül a vonat, próbáld meg elérni azt a legközelebbi ajtót, ami felé hatodik érzéked hajt - és amelyikre egyáltalán esélyed van -, nyomulj fel a vonatra, juss be a kocsi belsejébe, nézz szét, és ígérem, hogy az étkezőkocsiban fogod találni magad!

    A)
    De ha mégsem, akkor lesz hely a sima kocsiban is!

    B)
    De ha mégsincs, akkor a haverodnak tuti az étkezőkocsiba sikerül felszállnia, és foglal neked helyet!


  12. Ha semmi nem jön össze, és neked állva vagy a földön ülve kell töltened az utazás hosszú óráit, akkor két eset lehetséges:

    A)
    Miközben a vonat padlóján alszol, agyontapos egy krupuk-árus. Ez esetben célállomásodon ékes indonéz nekrológ fogja hirdetni hogy kalandvágyó turizmó-lelked egy égi backpacker's-ben vett ki örökre szobát. Hazádban pedig bulvárlapokban olvashatnak majd a délkelet ázsiai hátizsákos turizmus eddig nem sejtett veszélyeiről.

    B)
    Ha túléled az utat, azonnal áldozz Hermésznek, rebegj hálaimát Szent Kristófnak, és puhatold ki, hogy ki a muszlim, hindu és buddhista utazók patrónusa, mert valószínűleg ők mindannyian, együttes erővel vigyáztak rád az úton!

(09-12-26)


1 megjegyzés:

  1. Üdv!

    Azon gondolkoztam, hogy nincs az ilyen vonatokon valami árúszállító rész? (Mint itthon a biciklis vagon. Az egyik videón mintha láttam volna.)
    Ott egészen kényelmesen el lehet nyúlni az eddigiekhez képest és ha nem tehenet szállítanak egy ablaktalan vagonban, akkor nem tűnik olyan rossznak.

    VálaszTörlés